onsdag 26. september 2012

Intoleranser og lekk tarm syndrom

Hei på dere!

Tenkte jeg skulle skrive litt om sammenhengen mellom intoleranser og lekk tarm. Er sikkert ikke så mange der ute som har hørt om «lekk tarm», - jeg hadde i hvertfall ikke hørt om det før jeg ble diagnostisert med det!
Siden det er flere og flere som får intoleranser – ja, i det hele tatt all verden av sykdommer, fant jeg ut at jeg ville fortelle litt om lekk tarm og hva den faktisk kan føre med seg, så heng med;)

Lekk tarm vil si at tarmveggen er mer porøs enn normalt. Videre betyr det at det er store avstander mellom cellene i tarmveggen, slik at giftige stoffer bli tatt opp i blodet. Normalt hos en frisk person ville disse giftstoffene blitt frastøtt og eliminert. (Er veldig glad for at dette er noe man kan bli kvitt) :D Tarmen blir med andre ord lekk i den betydning av at bakterier, sopp, parasitter og deres giftstoffer, ufordøyd protein, fett og avfall passerer gjennom en skadet vegg. Alt dette blir da absorbert av blodstrømmen. Immunforsvaret i kroppen ser på dette som fremmdedlegemer og skaper dermed betennelsestilstander i kroppen. Eksem forekommer. Jeg var så heldig å få masse røde, kløende røde prikker på armene!

Lekk tarm syndromet er nesten alltid forbundet med autoimmune sykdommer der kroppens immunforsvar produserer antistoffer mot bestemte deler av kroppens eget vev. For å reversere dette er det viktig med helbredelse av slimhinnen i tarmkanalen.

Det finnes maaange sykdommer som er knyttet til lekk tarm syndromet, her er noen:
- revmatoid artritt (leddsykdom)
- lupus (kroppen angriper eget vev i ulike organer pga. overaktivt immunforsvar)
- psoriasis (betennelse i huden som kan gi utslett over store deler av kroppen)
- kronisk tretthetssyndrom
- chrons sykdom (betennelse i mage-tarmkanalen)
- diabetes

I tillegg skjer det dårlig opptak av viktige næringsstoffer, og mange får vitamin og mineralmangler. Til slutt ender man opp med hodepine, tretthet, hukommelsestap, dårlig konsentrasjon og irritabilitet.
Men som sagt, dette er bare NOE av det lekk tarm kan gi av sykdommer og plager!





Dagens leger veit lite om dette, folk blir ofte diagnostisert med for eksempel cøliaki eller andre intoleranser når det egentlig er lekk tarm som kan være problemet. Men en god nyhet er at legene i økende grad erkjenner hvor viktig mage-tarmkanalen faktisk er når det kommer til utvikling av allergiske og autoimmune sykdommer, så det er bra! 

Typiske symptomer på lekk tarm (i tillegg til de nevnt ovenfor):
- matintoleranser
- allergier
- kronisk utbrenthet
- depresjon
- dårlig forbrenning, dårlig næringsopptak
- forgiftning av egen kropp
- oppblåsthet, forstoppelse eller diaré
- diabetes 2

Mer finner du her – Nederst på siden finner du en symptomliste du kan fylle ut hvis du tror du kan være plaget av lekk tarm. Scorer du over 40 er det stor sannsynlighet at du kan ha lekk tarm. (Jeg scorte langt over 40)! 
Mer om lekk tarm finner du også her og her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar