torsdag 27. september 2012

Sunt og næringsrikt mel: Dala lanthvete


I løpet av de siste 50 årene har den opprinnelige hvetesorten blitt så grundig hybridisert at dagens moderne versjon ligner lite på dens stamfar.  Den opprinnelige hvetesorten har blitt overskygget, gjort mer robust i tillegg til at innhold av gluten i den moderne hveten har steget med 50 % . I løpet av de samme 50 årene har tilfeller av cøliaki økt med 400 %, samt at flere og flere utvikler glutenintoleranse. Dette er en god grunn til å velge glutenfritt eller til å bytte ut bruken av den moderne hveten til bruk av en eldre mer opprinnelig og økologisk hvetesort som ikke bare inneholder mindre gluten men som inneholder mye mer næring. Et godt eksempel er Dala lanthvete.
Dala lanthvete (økologisk) er en meltype jeg reagerer veldig bra på da jeg ikke får noe eksem av det, enda det er en type hvetemel :) Dette ble også testet på NMA klinikken, som viste at dette var en meltype jeg klarte å fordøye veldig godt. 
Melet er bestilt fra gården Aschim Vestre i Brandbu, en gård hvor det dyrkes gamle kulturplanter, deriblant korn. Kornet som dyrkes er et gammelt kornslag, dvs. sorter som ikke er blitt aktivt foredlet frem som dagens moderne kornslag. De eldste kornslagene som dyrkes på gården stammer fra yngre steinalder eller bronsealder!
Disse gamle kornsortene har mye kraftigere smak enn moderne korn. De har også et mye høyere innhold av viktige næringsstoffer som mineraler, proteiner og antioksidanter.
Hveten som dyrkes her inneholder også gluten som er mye svakere enn den som finnes i den moderne hveten. Det vil si at den eldre glutentypen er mye mer lettere å fordøye! Råder ikke folk med cøliaki og intoleranser til å prøve denne hvetetypen før dere har sjekket om det kanskje er lekk tarm syndrom dere har. Da kan dere høre med terapeutene om det går an å faktisk prøve dala lanthvete sånn etterhvert. Info om lekk tarm her . Les også det jeg har skrevet om lekk tarm :)
Men når det kommer til de eldre kornsortene er bakeegenskapene litt annerledes. Væskeopptaket går saktere, så det er lurt å heller lage litt bløte deiger. Deigen hever heller ikke like godt ved bruk av gjær, så derfor er bruk av surdeig til heving et godt alternativ!
Har også kjøpt bygg- og havremel fra gården som jeg også bruker til baking. Og det som er så bra med melet fra denne gården er at melet inneholder kornskallene -noe som gjør melet mer næringsrikt! (De fleste næringsstoffene sitter i skallet. Det er derfor raffinert mel som f.eks. hvete ikke er fullt så sunt da det inneholder lite næringsstoffer siden skallet er borte).
Hvis du lurer på hvordan du får bestilt Dala lanthvete  er det bare å spørre, så skal jeg finne e-post adressen dit :) 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar