mandag 1. oktober 2012

Hvorfor spise økologisk


Hvorfor økologisk mat er bra:
Økologisk mat er mat som er mest mulig naturlig produsert- uten bruk av kunstgjødsel, diverse kjemiske sprøytemidler og som inneholder myye mindre tilsetningsstoffer. Faktisk er hele 90 % av alle tilsetningsstoffer som brukes i vanlig mat forbudt å bruke i økologisk mat. Dette kan være stoffer som holdbarhetsstoffer, fargestoffer, syntetiske smaksforsterkere, kunstig aroma osv. osv.
Her er en artikkel VG kom ut med for litt siden om sprøytemidler i mat.

Overgjødsling av kunstgjødsel som bare inneholder noen få mineraler, kan virke ødeleggende for jordsmonnets balanse. Kunstgjødsel ødelegger jorda og tapper den for viktige mineraler og næringsstoffer, noe som gjør at det på sikt kan bli vanskelig å dyrke noe i denne næringsfattige jorden. Det moderne, industrialiserte jordbruket er i dag også en av de største forurensningskildene, og grunnet overgjødsling blir mange sjøer og vassdrag i dag ødelagt da enkelte stoffer i kunstgjødselen er vannløselige og følger vannstrømmen ved nedbør og overvanning, og ender i sjøer og i vassdrag.
Ved å spise økologisk redder vi jordsmonn. Økologisk mat dyrkes i jordsmonn som inneholder mer mineraler da mineralene bevares siden jordsmonnet er mer balansert. I økologisk produksjon brukes det organisk materiale til gjødsling som bidrar til  god jordstruktur og jordkvalitet samt riktig næringstilførsel. Bruk av organisk materiale til gjødsling bidrar også til at meitemark og andre mikroorganismer trives bedre, noe som gjør at jorden dermed holder seg enda mer frisk og sunn. De økologiske plantene får også følge sin naturlige vekstkurve. Plantene vokser saktere, noe som gjør at de tar til seg mer næring i form av mineraler og vitaminer.
I følge gronnhverdag.no er det flere undersøkelser som tyder på at økologisk mat har høyere innhold av sunne stoffer enn mat som ikke er økologisk. I følge det franske mattilsynet inneholder økologiske matvarer flere vitaminer og antioksidanter, samt har et lavere innhold av tungmetaller og sprøytemidler. Det er også funnet et høyere innhold av jern, magnesium og fosfor i økologisk mat sammenlignet med den  "vanlige" maten.
Økologisk dyreproduksjon er også noe som har økt en del de siste årene. I den økologiske produksjonen er bruk av kraftfôr og unødig bruk av medisiner forbudt. Dyrene har bedre forhold hvor de har rett til fri bevegelse og naturlig utfoldelse, de gis økoligisk fôr og vokser i naturlig takt. Produksjon og fôring skal legges opp slik at dyrene kan følge sin naturlige vekstkurve. Resultat: Rene, sunne, økologiske produkter.
"Vanlig" mat og sykdommer:
All matvareproduksjon var så og si økologisk til inntil for to generasjoner siden. Samtidig kan man se at kroniske og degenerative sykdommer som hjerte/kar, reumatisme, kreft, osteoporose, diabetes og Alzheimer har økt kraftig i den samme tidsperioden. Kan dette ha en sammenheng med den "nye" maten vi spiser i dag og måten den produseres på?
Videre viser forskning klare sammenhenger mellom mangler og sykdom. Det amerikanske helsedirektoratet uttalte i 1988 at ernæring kan spille en rolle i utviklingen av hjerte/karsykdommer, slag, kreft og diabetes. I tillegg viser studier at sykdommer som tretthet, hodepine, blodsukkersvingninger, allergier, soppinfeksjoner (f,eks. Candida), høyt blodtrykk, PMS, fedme og artritt kan fjernes/lindres med ekstra tilskudd av spesifikke vitaminer, mineraler, aminosyrer og fettsyrer. Dette sier litt om hvor viktig det er med nok vitaminer, mineraler osv. i maten vår. Er derfor viktig at maten er ordentlig, sunn og ren, altså økolgisk! Økologisk = mer næringsstoffer!
Avslutter med en veldig god tekst jeg fant her:
"Vi burde ha såpass respekt for kroppen vår og sinnet vårt, at vi ikke putter i oss alt mulig kunstig og kjemisk. Vårt immunsystem og øvrige selvhelbredende krefter er i stor grad avhengig av maten og næringen vi får i oss, i tillegg til vår tarmbakterieflora som er med på å produsere vitaminer, samt holde tarmslimhinnen hel og velfungerende. Tarmbakteriefloraen motvirker dessuten skadelige bakterier, sopp, diaré og forstoppelse, samt utvikling av kreft. Den største delen av vårt immunsystem sitter i tarmen, og fordøyelsessystemet vårt bør selvfølgelig forsynes med økologisk eller biodynamisk mat".

Pass på dere selv og naturen!
Råder dere til å lese mer om økologi her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar