mandag 1. oktober 2012

Ulemper ved kumelk


Drikker du mye melk? LES! 
Kumelk har tre ganger mer protein enn morsmelk og fire ganger mer kalk. Begge deler er beregnet på sterk vekst (i de første 6 ukene legger en kalv på seg 45 kilo)! I tillegg inneholder den et vekstfremmede hormon - en mulig årsak til at dagens unge kommer tidligere i pubertet.
Homogenisering:
All melk i dag er homogenisert. Dette er en prosess der fettet i melken brytes ned til bittesmå molekyler, og som forårsaker en mengde immunproblemer i kroppen! Faktisk er det blitt dokumentert at helmelk er en av hovedårsakene til diabetes og bukspyttkjertelsykdommer, fordi de små cellene fra melka kommer inn i blodstrømmen og forårsaker en immunrespons. Homogenisering har også blitt satt i sammenheng med åreforkalkning da disse små cellene irriterer innsiden av blodårene og dermed reduserer årens smidighet.
Det er også sånn at proteinene fra melkeprosessen og proteinene i vår egen bukspyttkjertel er veldig like. Drikker du dagens melk i en periode på flere år vil kroppens immunsystem bli forvirret og tro at cellene i bukspyttkjertelen er de samme som cellene i melken som de har angrepet i mange år. Dette fører da til at immunsystemet begynner å angripe bukspyttkjertelen -som kan resultere i diabetes og autoimmune sykdommer.
Pasteurisering:
Mange klarer ikke å bryte ned gluten proteinet og dette skaper en inflamatorisk effekt i tarmene og magen. Det samme er med kumelk. Melka er som regel pasteurisert  (varmet opp til veldig høy varme). Dette gjøres for å drepe bakterier i melken. Men denne prosessen dreper ikke bare bakteriene men også alle enzymene ( liv) i melken! Det som er igjen er bare hvitt vann med lite næring, så for at kroppen skal kunne bruke melken, må den ta vitaminer, mineraler og enzymer fra kroppen for å fordøye det.
Hvordan skal melk da forebygge beinskjørhet når det den gjør er å "stjele" fra kroppen istedet?
For å avlaste kroppen bør man i hvertfall ta tilskudd av gode tarmbakterier (f.eks. OMXtra). Da får kroppen hjelp til å bryte dette ned uten å måtte bruke egne ressurser. Eller så kan disse enzymene hjelpe en god del. De sistnevnte funker veldig bra! 
Videre om melk så ligger bl.a nordmenn på verdenstoppen når det gjelder å få i seg melkeprodukter (200 kg. pr år)! Og hvis melk er så sunt, hvorfor ligger de landene hvor melkekonsumet er på topp også på topp over statistikker over hjerte-kar-sykdommer, kreft, diabetes, fedme, beinskjørhet og allergier?
Jeg har nå klart å kutte en del ned på kumelk, har helt kuttet ut å drikke flere glass om dagen. Eneste kumelken jeg får i meg nå er gjennom varer som sjokolade, rømme og gulost. Gulost inneholder heldigvis mer enzymer i forhold til kumelka (fordi under lagringstiden har det dannet seg enzymer i osten)-derfor er den lettere å fordøye og bedre for kroppen for de som tåler det vel og merke. Rømmen jeg bruker går heldigvis veldig bra å spise da den ikke er homogenisert :D (Link under).   
Melka jeg drikker i dag er havremelk tilsatt kalsium og vitaminer. Nå er også havremelken pasteurisert, men det må vel gjøres for å drepe bakterier. Baksiden er jo at da forsvinner jo som tidligere skrevet enzymene.. Men havremelka er i hvertfall ikke homogenisert! Havremelk kan hos noen virke gjærende for magen - så er opp til deg selv om du synes havremelk er bra for deg eller ikke ;) Ellers er en veldig bra kilde til kalsium gjennom mørkegrønne grønnsaker, jo grønnere jo bedre ;) F.eks. spinat, bønner og sesamfrø er gode kalsiumkilder. Nå finnes det også melkefrie yoghurter som også er basert på havre (tror dette er pasteurisert, men ikke homogenisert), og ønsker du rømme som ikke er pasteurisert eller homogenisert? Da bør du prøve disse.
Det jeg lurer på til slutt er- hva tror dere? Er kumelk sunt, eller fører den bare til sykdom og ubalanser i kroppen?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar